vrijdag 29 juni 2007

Voorkom de fouten

De dingen die je wilt voorkomen bij een barbecue:
Het gerecht is niet gaar of het gaartepunt dat je wilde is niet bereikt
Het gerecht is verbrand
Het gerecht kleurt niet mooi, wordt grijs en heeft geen korstje
Het gerecht is droog of taai
Er belt de volgende dag iemand om te bedanken voor de salmonella-vergiftiging Dan zijn er ook nog de combinaties zoals niet gaar en toch verbrand.
De meest voorkomende oorzaken en de beste oplossingen:
1. De barbecue is te heet.
Je vlees verbrandt en gaart te snel. Kleine stukjes, zoals sate en shaslyck worden daardoor kurkdroog. Je sate-stokjes branden weg. Eigenlijk is deze hitte alleen geschikt voor een snelle steak, medium rare.
Waarschijnlijk ben je met veel te veel kolen begonnen. Op een gegeven moment is dan alles roodgloeiend en komt er een enorme hitte van je barbecue.
Begin de volgende keer met wat minder kolen, zodat je net je kolenrooster bedekt.
Als je het een half uurtje door laat loeien is de ergste hitte meestal weg. Je kunt ook de luchttoevoer afknijpen, maar met een groot kolenbed heeft dat niet altijd zin. Een verstelbaar rooster is in dit geval wel handig. Als je meteen door wilt, schuif je een gedeelte van de kolen tegen de achterkant of zijkant van je BBQ. Dit heet de driehoekmethode, dan heb je een gematigde temperatuurzone aan de voorzijde.
2. De barbecue is niet heet genoeg
Geen ruitje en je vlees wordt grijzig en niet bruin. Je kolen kunnen verstikken in de eigen as, tijd om het vuur op te rakelen, kijk of alle ventilatie goed open staat.
Als je kolen bijna uitgebrand zijn, ben je verder van huis. Er is ook geen snelle oplossing. Schep alle nog brandende kooltjes bijeen en leg er los wat nieuwe kolen op. Twintig minuten wachten en opnieuw beginnen.
De volgende keer tijdig je kolen bijvullen. De beste manier is als je de juiste temperatuur hebt, om het kwartier een paar kooltjes op je vuurbed gooien.
3. De BBQ vlamt op.
Je gerecht ziet er niet uit, met van die zwarte vlekken. Dit is nou precies waarvoor de medische wetenschap voor waarschuwt, hier komt het K-woord om de hoek kijken.
Misschien ben je wel veel te vroeg begonnen, wacht eerst tot je kolen een grijs laagje hebben.
De kap op je BBQ sluiten voorkomt opvlammen. Bij een open grill is een plantenspuit erg handig. Je kunt ook een plastic fles met een gaatje in de dop gebruiken. Als je weet dat je met vet vlees werkt, zoals kippenpoten of hamburgers, schuif de kolen dan een paar centimeter uit elkaar.
4. Het gerecht is niet goed bereid
Zorg dat je de passende temperatuur en methode bij je gerecht hebt, in de hoofdstukken hieronder ga ik daar verder op in.
De marinade is belangrijk als het vlees geen eigen vet heeft. Vooral bij wild kan het belangrijk zijn een goede periode te nemen om te marineren, zodat het eindresultaat mooi sappig is. Je kunt grote stukken vlees en wild of hele vogels ook omwikkelen met spek (barderen) of doorrijgen met spek (larderen).
Sommige vissoorten zijn gewoon niet te bereiden op een grill, zeker niet als ze uit de diepvries komen. Ze plakken vast aan het rooster, vallen uit elkaar.. Oplossingen hiervoor zijn bijvoorbeeld het garen in een alufoliezakje of werken met een grill-plank.
5. kruisbesmetting en voedselvergiftiging
Vergeet niet dat je meestal dezelfde tang gebruikt voor varkensvlees en kip Ik leg de grijper meestal onder het rooster als ik het niet gebruik. De hitte van de kolen ontsmet dan redelijk, maar tussen de gangen even de tang afwassen is geen overbodige luxe. Ook leg ik bijvoorbeeld geen spare-ribs en kip op dezelfde schaal zonder de schaal te wassen, zelfs niet als het vlees gaar is.
Persoonlijk knip ik altijd even de nagels vlak voor een uitgebreide barbecue. Je moet je handen regelmatig wassen als je met rauw vlees werkt, zeker als je daarna aan de salades gaat werken.
Een veel gemaakte fout is het uitstallen van het rauwe vlees aan het begin van de barbecue. Een barbecue kan wel een paar uur duren, dus zo'n stuk vlees heeft dan lekker liggen broeien voordat je het op het rooster gooit, zeker als je het naast de barbecue zet. Dus: Gewoon even naar de koelkast lopen als de volgende gang aan de beurt is.

1 opmerking:

Unknown zei

Ik vind het vrij onbeschoft dat je m'n halve website hebt overgeschreven, maar niet eens een verwijzing of link hebt geplaatst.

Je geeft aan dat je stukken uit weblogs hebt gebruikt, maar je hebt duidelijk ook gehele pagina's geknipt en geplakt.

Er zit weken werk in mijn website (jeroens BBQ pagina)

Schande!