vrijdag 29 juni 2007

Indirect grillen

Indirecte methodeDe indirect methode is gelijk aan braden, maar met de extra voordelen van het barbecuen, de smaak, en het ziet er net zo uit als uit een oven. De warmte stijgt omhoog, weerkaatst terug van het deksel. Zo wordt het eten langzaam en gelijkmatig aan alle kanten gaar. De rondcirculerende hitte werkt net zoals een convectie oven dus het is niet nodig het eten om te draaien. Gebruik de indirect methode voor eten dat 25 minuten of meer grilltijd nodig heeft of voor eten dat kwetsbaar is direct boven de hittebron te bereiden. Het eten zal uitdrogen of geheel verschroeien. Voorbeeld inclusief braadstukken, ribstukken, hele kippen, kalkoenen, en andere grote stukken vlees, als ook tere stukken visfilets.

Rangschik hete briketten gelijkmatig aan elke kant van het houtskool rooster om te grillen volgens de indirect methode. Een lekbakje kan geplaatst worden in het midden van het houtskool rooster tussen de kooltjes in welke gebruikt kan worden om druppels in op te vangen om daar en jus of saus van te maken. Het helpt ook opflakkeringen te voorkomen wanneer vettere etenswaar gekookt wordt zoals gans, eend, of vettere braadstukken. Voor langere kooktijden, voeg water toe aan het lekbakje om de vetdruppels niet te laten verbranden. Leg het kookrooster over de kooltjes en leg het eten op het kookrooster, in het midden van het lekbakje of lege ruimte. Leg het deksel op de barbecue en til deze enkel op om het vlees met vocht te besprenkelen of om te controleren of het gaar is aan het eind van de geadviseerde kooktijd.


Om te grillen volgens de indirecte methode op een gas barbecue, verwarm de barbecue voor door alle branders op de hoogste stand te zetten. Pas daarna de temperatuur van de branders aan elke kant van het eten aan volgens het recept en draai de brander(s) direct onder het eten uit. Voor langere kooktijden, voeg water toe aan het lekbakje pan om druppels bij de branders weg te houden.

Een goede vuistregel is dat stukken vlees of vis die je in een gemiddeld hete oven kunt braden, geschikt zijn voor de indirecte grill.
Deze methode kan alleen met een barbecue met kap en duurt tussen een half uur en drie uur.
Het is slow en low garen, je zorgt dat de kolen niet direct onder je vlees of vis liggen. Je kunt wel beginnen met een korstje te grillen boven de kolen. Daarna schuif je het vlees of de vis naar het gedeelte waar geen kolen liggen. Onder je gerecht ligt dan een druippan om het vocht op te vangen.
Het is van belang je gerecht vochtig te houden, zodat het eindresultaat niet te droog wordt (duh). Dit doe je door regelmatig te draaien en olie of een mopsaus te gebruiken met een kwast.
Zorg dat je niet te heet begint, dan gaart het gerecht te snel (droog of taai) en de korst kan te donker worden.
De beste manier is om met 10 kooltjes te beginnen en deze gedurende het gaarproces aan te vullen. De beste temperatuur is rond de 150 graden C.
Gerechten waarbij deze methode geschikt is:
Hele kip of kippenpoten
Hele kalkoen
Wild gevogelte of konijn
lamsbout of reebout
Hele vis, zoals zeebaars of dorade
Spare-ribs
Grote delen van haarwild, zoals een hertenrack
Grotere stukken rund- en kalfsvlees zoals entrecote, ossehaas en rosbief De laatste categorie wordt niet geheel gegaard, maar medium gehouden.
De indirecte methode is ook erg geschikt voor het toevoegen van rooksmaak door houtsnippers en kruiden.

Geen opmerkingen: