vrijdag 29 juni 2007

Onderhoudtips ten bate van de barbecue


Het reinigen van briketten, roosters of het flav-r-wave. Nadat u gerechten rechtstreeks op de roosters heeft bereid, brandt u roosters en briketten of Flav-R-Wave schoon zodat uw barbecue klaar staat voor de volgende keer dat u hem wilt gebruiken.U doet dit door de barbecue gedurende 2 minuten met gesloten deksel op de hoogste stand te laten branden. Blijf bij de barbecue in de buurt!We raden u aan een kookwekker te gebruiken, zodat u de tijd niet kunt vergeten. Nadat u de barbecue heeft uitgedraaid gebuikt u een borstel met koperen of roestvrijstalen haren en een lange steel om de roosters schoon te maken.Vergeet niet dat de barbecue heet is.Bescherm uw handen met ovenwanten . Het is niet nodig de roosters en warmhoudrooster na elke barbecue af te wassen.Geeft u hier toch de voorkeur aan, gebruik dan een sopje van warm water en een milde zeep.Tot slot spoelt u grondig na. Gebruik voor dit doel geen ovenreiniger.Voor een grondiger reinigen van de briketten wacht u tot de barbecue is afgekoeld, u draait dan de briketten om en bedekt het barbecueoppervlak voor ¾ deel met aluminiumfolie, de glanzende kant naar beneden.Dan zet u het gas gedurende 5 minuten op de hoogste stand.Het deksel is gesloten. Let op de tijd!Wacht tot de barbecue is afgekoeld voordat u de folie van de roosters verwijdert.De Flav-R-Wave plaat, welke in plaats van briketten gebruikt wordt, kunt u normaal afwassen met een sopje van milde zeep en warm water.
Tips en Technieken Bacteriën zijn levende organismen die het snelst groeien en zich vermenigvuldigen in warme en vochtige levensmiddelen.Marineer vlees in de koelkast en neem het een half uur voor de bereiding eruit, als u wilt beginnen met barbecueën op kamertemperatuur.Bak hamburgers tot ze een temperatuur binnenin hebben van 68 graden Celsius (of 155 graden Fahrenheit) of totdat het vlees niet meer rood is van binnen. Het eten van niet gaar, gemalen rundvlees kan een soort voedselvergiftiging veroorzaken die de "Hamburgerziekte" heet.De ziekte ontstaat doordat het vlees besmet is door een reeks E. colibacillen die kunnen overleven en ernstige ziekten veroorzaken wanneer het vlees niet goed gaar gebakken is.Gebruik een schoon bord en schoon keukengerei voor het bereide vlees. Hierdoor voorkomt u kruisbesmetting.U mag geen marinades bewaren om later te gebruiken. Als u het wilt opdienen bij uw vlees, zorg dan dat het eerst heeft gekookt.Gebruik altijd een vleesthermometer om te bepalen of het vlees dat u aan het bereiden bent, de juiste temperatuur heeft bereikt. Niet alleen kunt u er daardoor zeker van zijn dat eventuele bacteriën gedood zijn, ook voorkomt het dat u uw vlees niet te gaar maakt. U kunt er zeker van zijn dat u iedere keer malse en sappige kippengerechten of braadstukken heeft.Als u klaar bent met barbecueën, laat het apparaat dan nog 5 minuten op HOOG staan om overgebleven voedsel en vet te verwijderen.Was gevogelte grondig alvorens het te bereiden.Barbecue grote kippen en kalkoenen met gebruik van een vleesthermometer, tot een kerntemperatuur van 82 graden Celsius.
De gaartest Hier volgt een tip! Om te bepalen of een steak gaar is vergelijkt u de stevigheid van het vlees met de vlezige kant van uw hand, onder de duim.Met uw linkerwijsvinger raakt u even het topje aan van de linkerduim. Geen druk uitoefenen, even aanraken is genoeg. Met uw rechterwijsvinger duwt u zacht in het vlezige deel onder de linker duim.Wat u voelt, is het gevoel van een rode steak.Raak nu de steak aan.Voor medium gebruikt u de middelvinger van uw linkerhand om het vlezige deel van de duim aan te raken.Voor gaar (well done) gebruikt u uw ringvinger van uw linkerhand en voilà….Altijd perfect gegrilde steaks!
Steekvlammen!, wat moet u doen De vetten en sappen die van het vlees op de hete briketten of Flav-R-Wave druipen veroorzaken steekvlammen die gerechten, bereid boven open vuur, juist die kenmerkende smaak geven. Echter, te veel steekvlammen moeten vermeden worden want zij kunnen uw gerechten bederven.Gewone oorzaken van overmatig vuur zijn een te hoge stand van het gas, de aanwezigheid van te veel vet in de gerechten of een opeenhoping van vet op de briketten. Geadviseerd wordt vlees te grillen op stand LAAG of MEDIUM, vooral als u langere tijd grilt boven open vuur. Verwijder al het overtollige vet van het vlees en gevogelte voordat u het op het rooster legt.Voorkom opeenhoping van vet op de briketten door ze na elke barbecue schoon te branden. Doen zich te veel steekvlammen voor dan draait u het gas LAAG of zet u een brander uit.Dan verplaatst u het vlees naar het rooster boven de brander die u heeft uitgedraaid.U dooft overmatige vlammen door een beetje zuiveringszout (natriumcarbonaat) te sprenkelen op de briketten.Gebruik nooit water!
De indirecte methode d.m.v. hete lucht De indirecte grillmethode is een langzame bereidingswijze die gebruikt wordt door ervaren barbecuegenieën wanneer zij grotere stukken vlees moeten bereiden, zoals braadstukken en kalkoenen.Zoals de uitdrukking al zegt, wordt het voedsel niet direct boven de briketten bereid, maar indirect gegaard door middel van de circulatie van hete lucht.Er zijn twee manieren, beide gebaseerd op de langzame bereidingswijze met het deksel gesloten.De resultaten? Zorgeloos barbecueën met weinig kans op steekvlammen!Braadstukken en kalkoenen kunnen op perfecte wijze bereid worden in uw Broil King barbecue wanneer u de methode met de druippan gebruikt.Langzame gaartijdNiet bedruipenNiet draaienGeen steekvlammen die de smaak en geur bedervenGrote stukken vlees, zoals braadstukken en kalkoenen, kunnen perfect bereid worden door middel van de hete luchtmethode, met gebruik van een druipschaal met daarin wat bereidingsvocht.Door het deksel te sluiten creëert u een situatie met circulerende, hete lucht die gelijk is aan een gewone oven.De Broil King brander en oven zijn als een geheel ontworpen om gelijkmatige warmte te verspreiden. De wanden van de Broil King barbecues zijn dieper en dikker gemaakt dan de gemiddelde gas barbecues om een bereiding via de hete luchtmethode betrouwbaar te maken.Dit resulteert in een gelijkmatige bereiding op elk niveau. Door de diepte van de oven kunnen branders en briketten verder van de roosters geplaatst worden waardoor u een goede controle heeft over de warmteverspreiding en steekvlammen beter kunt voorkomen.Doordat de oven dieper is, ontstaat er een maximale luchtcirculatie en gelijkmatige warmte rond uw braadstuk of kalkoen.Wanneer u te werk gaat volgens de druipschaal methode, dan bent u iedere keer verzekerd van een sappig en smakelijk braadstuk.
De hete luchtmethode m.b.v. de druipschaal Verwijder het warmhoudrooster en de roosters. Zet een druipschaal boven op de keramische briketten of Flav-R-Wave, precies midden onder het braadstuk dat u wilt bereiden.Giet wat water in de druipschaal. Afhankelijk van hetgeen u bereidt, kunt u ook sap toevoegen van citroen, ananas, sinaasappel of cranberry.Ook appelsap, witte of rode wijn zijn zeer geschikt. Dit alles geeft een extra smaak aan uw gerechten.Leg de roosters weer op hun plaats. Verwarm de barbecue gedurende 5 minuten voor en draai dan beide branders LAAG.Plaats het braadstuk of kalkoen rechtstreeks op het rooster, midden boven de druipschaal.Bij deze methode is het deksel altijd dicht. Sappen en vet in de druipschaal worden omgezet in rook en damp. Deze stijgen op en bedruipen het vlees automatisch.Zo wordt aan het vlees die unieke buitenlucht smaak en geur toegevoegd, die op geen enkele andere manier verkregen kan worden.Heeft u deze manier van bereiden eenmaal uitgeprobeerd dan zult u het hele jaar door niet anders meer willen.Het is niet nodig het vlees te keren of te bedruipen.Bereidingstijden kunnen variëren, afhankelijk van de weersgesteldheid (bijvoorbeeld wind en temperatuur).Gebruik een vleesthermometer (Broil King Vleesthermometer RVS) bij het bereiden van vlees om er zeker van te zijn dat de juiste maat van gaarheid, sappigheid en malsheid is bereikt.Plaats de punt van de thermometer in het midden van het dikste deel van het vlees.Zorg dat de punt niet tegen de grillstaaf of bot aan komt.De punt mag ook niet in het vet steken.Let op de gaartijden en kerntemperaturen, zoals elders vermeld.Laat het vlees na bereiding nog 20 minuten afgedekt rusten alvorens het aan te snijden.Ondertussen zal het vlees nog nagaren.Zorg ervoor dat de druipschaal niet droog komt te staan! Omdat het mengsel in de druipschaal opwarmt verdampt het en stijgt het op waardoor het vlees wordt bedruipt.Maar daardoor vermindert het mengsel in de schaal.Controleer die dus regelmatig en gebruik een kannetje of een sprenkelaar om voorzichtig wat vocht toe te voegen.Tijdens de bereiding zal er vet van het braadstuk of gevogelte in de schaal druipen.Als de druipschaal droog staat, zal dit vet te warm worden en in brand vliegen. Mocht dit gebeuren, draai dan de branders dicht, open het deksel en blus het vuur met zout of zuiveringszout.Nagaren: Nadat een braadstuk van de grill is gehaald, moet het nog ongeveer 20 minuten afgedekt rusten alvorens het aan te snijden. Hierdoor stijgt de kerntemperatuur hetgeen resulteert in een nog gelijkmatiger gebraden product.Denk eraan dat de kerntemperatuur dan nog zo’n 10 graden Celsius (of 18 graden Fahrenheit) kan stijgen. Wanneer u een groot braadstuk bereidt kunt u dus beter iets eerder stoppen dan pas wanneer de gewenste eindtemperatuur is bereikt.

Geen opmerkingen: