vrijdag 29 juni 2007

Diverse heerlijke barbecuegerechten

Rode poon met tapenade saus
4 stuks schone rode poon met kopgrill de poontjes als bij de zeebrasem en houd ze warm
Tapenade
300 gram zwarte olijven zonder pit
50 gram kappers gespoeld en uitgelekt
6 stuks ansjovisfilets
1 eetlepel tym,oregano en bonenkruid fijngesneden
2 teentjes knoflook
1,5 dl olijfolie
fleur de sel en peper
Meng de ingrediënten in de keukenmachine met de olijfolie tot een dunne pasta.Verwarm en monteer met klontjes boter.Serveer de rode poon met saus en gewokte grove spinazie.


Gegrilde tournedos met rode ui marmelade en salieboter
(30 minuten)

4 tournedos van 180 gram
olijfolie
500 gram rode ui in grove stukken
50 gram bruine suiker
250 cc rode wijn
50 gram boter
Salieboter(120 minuten)
200 gram boter
3 bosjes salie
sap van 1 citroen
zout en peper
bereiding:
Zet de uien aan in de boter tot goudbruin, voeg de suiker toe en laat lichtcarameliseren.Blus met de rode wijn en laat zachtjes koken tot marmelade ontstaat.Blender de boter met de salie en breng op smaak met zout, peper en citroensap.Rol de boter in de folie, leg hem in de koelkast en laat hem opstijven.Smeer de tournedos in met olijfolie en gril naar wens op het rooster.Serveer het vlees met de marmelade en een plakje salieboter.

Pita broodje met speklapje en truffelmayonaise

4 pitabroodjes van de grill
4 speklapjes in blokjes
2 teentjes gesnipperde knoflook
2 lente-uitjes gesneden
100 gram paddestoelen gesnedenscheutje lichtzoete sojasausijsbergsla in dunne repen gesnedentruffelmayonaise

bereiding:
Bak in de droge wokpan de blokjes speklap tot mooi krokant en zeef het meeste vet weg.Voeg de lente-ui en knoflook toe, schud goed om en voeg de champignons toe.Blus met wat sojasaus en laat het geheel iets afkoelen.Meng dan de warme massa met gesneden ijsbergsla en mayonaise.Maak de broodjes vochtig, gril ze op het rooster, snijd ze in en vul ze met het garnituur.(i.p.v. speklapjes kunnen ook kipblokjes gebruikt worden)

Spare-ribs
Basis Amerikaanse Barbecuesaus
Ingrediënten:
2 eetlepels olie
1 gesnipperde ui
2 tenen knoflook
500 tot 750 gram gezeefde tomaten
2 el rode wijnazijn
1 el bruine basterd suiker
1 el Worcestershire sauce
1 el mosterd
2 theelepels sambal zeezout vers gemalen peper
1 borrelglas Bourbon Whisky
Bereiding
Ingewikkelde Amerikaanse Barbecuesaus
Ingrediënten:
1 eetlepel olie 1-1/
2 eetlepels gesnipperde ui
3/4 eetlepel gesneden en geperste knoflook
3/4 kop kippenbouillon
1/2 kop witte wijnazijn
1 kilogram gepelde tomaten of 3/4 liter gezeefde tomaten
1 kop bruine basterdsuiker (aangestampt)
1 eetlepel Worcestershire sauce
2 eetlepels ketjap manis 2 eetlepels maple syrup (vervang eventueel door honing of stroop)
3 eetlepels honing
3 theelepels Tabasco sauce
3 theelepels zeezout
2 theelepels mosterd
2 theelepels cayenne peper of sambal
2 theelepels vers gemalen zwarte peper
1 flink borrelglas Bourbon Whisky
Bereiding barbecuesaus:
Bak de uien en knoflook aan in de olie, gebruik een diepe sauspan of hapjespan.
Vermeng de overige ingrediënten en giet deze bij de uien en olie. Breng deze hard aan de kook en roer flink gedurende 5 minuten.
Zet op een laag pitje, voeg de bourbon toe en laat tenminste 20 minuten sudderen, roer zo nu en dan. Het beste resultaat wordt behaald als je de saus een nachtje kunt laten staan.
Bij de indirecte methode van spare-ribs barbecue, strijk je de ribjes in met deze saus een kwartier voordat ze geheel gaar zijn.
De saus warm serveren bij de ribjes.
Chinese spare-rib Marinade
Ingrediënten voor ongeveer 2 kilo:
2,5 cm geraspte gemberwortel
4 tenen knoflook
4 el ketjap manis
3 el vloeibare honing
2 el rijstazijn
1 el droge sherry
1 tl vijfkruidenpoeder
Honing-Witte wijn Marinade
Ingrediënten voor 3 tot 5 kilo spare-ribs:
1 kop vloeibare honing
1 kop witte wijn
1/2 kop ketjap manis
1/2 kop zonnebloemolie
3 teentjes knoflook
2 theelepels mosterd peper zout
Hete spare-rib marinade
Ingrediënten voor ongeveer 2 kilo:
2 el zonnebloemolie
2 el rode wijnazijn
4 el gezeefde tomaten
1 el citroensap
2 el sambal
1 el worcestershire
2 teentjes knoflook
2 tl basterdsuiker peper en zout
Tomaten-Ketjap marinade
Ingrediënten voor ongeveer 4 kilo spare-ribs:
2 kop kippenbouillon
1 kop ketjap manis
4 el gezeefde tomaten (passato di pommodoro)
2 el citroensap
2 el hotsauce (of 1 el sambal)
1 tl tabasco sauce
2 teentjes knoflook
Het voorgaren van Spare-ribs Als je geen barbecue met kap hebt die je de mogelijkheid geeft om de spare-ribs langzaam te garen (slow and low), is het mogelijk om ze voor te garen in de oven:
Marineer de ribs een nachtje in ruim vocht.
Als het kan zet je oven op ongeveer 80 graden celsius, maar je kunt nog voorgaren op temperaturen tot 150 graden.
Hoe lager de temperatuur, hoe langer je moet garen. Afhankelijk van de dikte ongeveer anderhalf uur tot twee uur.
Als je wilt kun je nu de ribs een paar dagen in de koelkast bewaren.
De ribjes kunnen nu redelijk snel gegrild worden op een medium hete barbecue. Indien je de tomaten-ketjap marinade gebruikt, kan je de ribjes op het rooster insmeren met de Amerikaanse barbecuesaus.

Salades
Kleurige koolsla
Ingrediënten voor een kilo:
1 spitskool in reepjes
1 kleine rode kool in reepjes
4 gesnipperde lente of bosuien
2 stengels bleekselderij, gesneden
2 groene appels in partjes Rozijnen
Dressing:
3 el Yoghurt (ruim)
3 el olijfolie
3 el mayonaise
2 el rode wijnazijn
2 el ketchup
1 el mosterd
1 citroen uitgeperst
3 tl zout
2tl peper
2 teentjes knoflook geperst verse peterselie, dille snufje cayenne
Knapperige koolsla
Ingrediënten (ong. 800 gram):
1 witte kool in hele kleine reepjes
2 gesnipperde uien
2 groene appels in partjes Rozijnen
Dressing:
4 el yoghurt (ruim)
3 el mayonaise
2 el ketchup
2 el olijfolie
1 1/2 el mosterd
1 el witte wijnazijn
1 el worcestershire sauce
3 tl zout
2 teentjes knoflook geperst verse peterselie
1 citroen uitgeperst
Basis Vinaigrette
Ingrediënten:
1/2 kop olijfolie
2 el (witte) wijnazijn
2 el citroensap (1 citroen)
snufje zout
1/2 tl mosterd
Groene salade
Ingrediënten:
2 krop ijsbergsla
2 groene paprika's in smalle repen gesneden
2 eetlepels fijngesnipperde sjalotjes (of lente-ui)
2 komkommers in schijfjes gesneden
2 lente-ui gesnipperd
Dressing: Basis vinaigrette (met mate)
Verse peterselie
1 theelepel basterdsuiker
Balsamico Vinaigrette
Ingrediënten:
1/2 kop olijfolie
2 el balsamico azijn
2 el citroensap (1 citroen)
snufje zout
1/2 tl mosterd
1 mespunt paprikapoeder
Tomatensalade
Ingrediënten:
1 kilo tomaten in plakjes of partjes gesneden
2 rode en 2 gele paprika's in smalle reepjes gesneden
2 kleine rode uien in ringen gesneden
Dressing: Balsamico vinaigrette gehakte verse basilicum (je mag de basilicum natuurlijk ook scheuren) zwarte peper

Saté
Saté marinade
Ingrediënten voor een kilo varkensvlees:
2 el zonnebloemolie (of nog mooier: arachide-olie=pinda-olie)
2 el ketjap
1 ui fijn gesneden
2 teentjes knoflook
2 tl ketoembar (gemalen korianderkorrels)
2 tl laos
1 tl djintan (gemalen komijn)
1 tl sambal of een halve lombok (rode peper)
1/2 citroen uitgeperst zout peper
Instructie: Wrijf de ui, knoflook, sambal en kruiden samen in een tjobek (of vijzel) tot een boemboe, hiervoor kun je ook een keukenmachine gebruiken. Voeg de ketjap, olie en citroensap toe aan de boemboe en meng goed. Snij het vlees in kleine blokjes van ongeveer 2 cm. Meng de marinade goed door het vlees met de handen en laat het een nachtje intrekken in de koelkast.
Simpele Pindasaus
Ingrediënten:
1 pot pindakaas een handje fijngesneden ui
4 tl sambal oelek
2 el ketjap manis
4 el witte wijnazijn of rijstazijn zout melk
Instructie: Bak de ui licht aan in een beetje olie in een pan die niet makkelijk aanbakt. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng deze aan de kook. Water en/of melk toevoegen tot je een gladde en roerbare saus hebt.

Bijgerechten
Gegrillde tomaten
Ingredienten voor 3 personen:
6 vleestomaten of stevige pommodoro
4 el olijfolie
4 geperste tenen knoflook
1/2 el gehakte marjolein of basilicum
1/2 el gehakte oregano zout en zwarte peper
Bereiding: Tomaten doormidden snijden, besprenkelen met kruiden-oliemengsel, uurtje laten intrekken. Zacht grillen met de bolle kant op de grill tot het vruchtvlees net niet vloeibaar is.
Knoflookboter
Ingrediënten:
1 pakje of 250 gram ongezouten roomboter
1 el crème fraiche (of roomkaas)
5 tenen knoflook, geperst of fijn gehakt
1 bosje verse peterselie, fijn gehakt
1 el bieslook, gehakt witte peper zout
Bereiding: Zoek een stevige lepel of vork om goed te mengen. Het wordt allemaal wat makkelijker als je de boter vooraf op kamertemperatuur brengt of een 20 seconden in de magnetron plaatst.

De Rest
Shaslyk voor 6 personen:
Ingrediënten: 2 kg varkensvlees uit de schouder en nek
marinade:
0,5 kg fijngesneden ui
3 dl rode droge wijn, liefst Georgische Claverdi
3 eetlepels (el) zonnebloemolie
2 el azijn
3 el zout
1 el zwarte gemalen peper
1 el witte peper
1 el pikante paprikapoeder een snufje cayenne
1 theelepel (tl) suiker
1 tl tomatenpuree een paar laurierblaadjes
Bereiding:
Het vlees wordt in redelijk grote stukken gesneden, een halve dag gemarineerd en aan de pennen geregen.
Tussen de stukken vlees wordt vaak een klein uitje aan de pen meegeroosterd.
Als het vlees gaar is wordt het van de pen afgehaald en met verse, ongebakken uienringen en peterselie in een grote bak geserveerd.
Als bijgerechten gebruikt men vaak een gepofte aardappel, gesneden donker brood en een verse groentensalade met tomaten en paprika.
Een moot meloen is traditioneel en verfrissend als het nagerecht.
Saltimbocca al marsala boven Houtskool
Ingrediënten per persoon:
1 platte Kalfsschnitzel
1/2 plak rauwe Parmaham Een aantal Salieblaadjes
1/2 borrelglas Marsala (Hier mag ook witte wijn worden gebruikt)
Zout en zwarte peper
20 gram boter of olie 1 satéprikker
Bereiding:
Vouw de kalfsschnitzel dicht met in het midden de ham en steek een satéprikker door het geheel.
Warm op een hoek van je rooster de boter met Marsala (of wijn) in een koekepannetje.
Rooster de schnitzel boven middelhete kooltjes bruin, in de kooltjes gooi je een aantal salieblaadjes om een speciale rooksmaak in het vlees te krijgen.
Kruid het vlees terwijl het op het rooster ligt.
Als het vlees een mooie bruine kleur heeft, bak je het ongeveer 5 minuten af in de pan met de Marsala-boter.
Bij voorkeur serveren met een tomaten-feta salade en pasta met basilicum en Parmezaanse kaas.

Geen opmerkingen: