vrijdag 29 juni 2007

Direct grillen

Directe methodeDe directe methode is gelijk aan grillen. Het eten wordt direct gegrild boven de hitte bron. Voor gelijkmatig grillen moet het eten eenmaal halverwege de tijd omgedraaid worden. Gebruik de directe methode voor eten dat in minder dan 25 minuten gaar is: zoals steaks, karbonade, kebabs, worstjes en groente. Direct koken is ook nodig voor vleessoorten welke kunnen verschroeien. Verschroeiing zorgt voor het heerlijke knapperende laagje en donkerkleurige strepen waar het eten het rooster raakt. Het geeft ook mooie grill kenmerken en smaak over de gehele oppervlakte waar eten bereid wordt. Steaks, karbonade, delen van kip, en grotere delen van vlees welke allen profijt hebben van verschroeien.

Om te grillen volgens de directe methode op een houtskool barbecue, verspreidt hete briketten gelijkmatig over het houtskool rooster. Leg het kookrooster over de briketten en leg het eten op het kookrooster. Zet het deksel op de barbecue en til deze alleen op om het eten om te draaien of om te kijken of het eten gaar is aan het eind van de geadviseerde kooktijd.


Om te grillen volgens de directe methode op een gas barbecue, verwarm de barbecue voor met alle branders op de hoogste stand. Leg het eten op het kookrooster, pas dan de temperatuur van alle branders aan volgens het recept. Sluit het deksel van de barbecue en til deze enkel op om het eten om te draaien of te controleren of het gaar is aan het eind van de geadviseerde kooktijd

Dit is vooral geschikt voor kleinere visjes en gamba's, spiezen en dikke malse stukken vlees of visfilet.
De temperatuur kan oplopen tot 300 graden C direct boven de grill Het vergt enige oefening, maar als je de temperatuur van je barbecue goed onder controle hebt dan zijn de meeste problemen te voorkomen.
Het is altijd goed om met verschillende temperatuurzones te werken. Hiermee kan je gare stukken of gerechten die te snel gaan even parkeren. Een geoefende barbecuer kan spelen met verschillende gaartepunten, van rare tot medium well-done Een mooi dik, rood stuk vlees kun je na het grillen het beste inpakken in alufolie en 5 minuten laten rusten op een warme plek.
Onderschat bij het grillen onder de kap niet de kortere gaartijd

Geen opmerkingen: